- Gegevens
- Categorie: Nieuws en informatie
Vanaf 8 april 2025 kunnen inwoners van de gemeente Vlissingen met een laag inkomen een aanvraag doen om gratis met de bus te reizen.
Zij kunnen het Dal Vrij abonnement van Connexxion aanvragen. Daarmee reizen zij gratis van maandag tot en met vrijdag na 9.00 uur. En op zaterdag en zondag de hele dag.
Vlissingen verruimt het minimabeleid. Vlissingen hoopt dat inwoners meer activiteiten (kunnen) ondernemen als ze er gratis naar toe kunnen. Bijvoorbeeld om meer naar familie of vrienden te gaan, (vrijwilligers)werk te kunnen doen of om er op uit te gaan. De gemeente wil daar op deze manier aan bijdragen.
Regio’s
Het abonnement is geldig in de hele provincie Zeeland, de regio Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Als inwoners buiten deze regio’s reizen, betalen zij de kosten zelf. Dat geldt ook als zij buiten de daluren met de bus gaan.
Aanvragen
Inwoners vanaf 12 jaar met een inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minimum (dat is 120% van de toepasselijke bijstandsnorm), kunnen vanaf 8 april 2025 het abonnement aanvragen bij Orionis Walcheren. Voor de aanvraag heeft u DigiD nodig en een persoonlijke OV-chipkaart (dat is een OV-chipkaart mèt pasfoto). U kunt Orionis Walcheren telefonisch bereiken via (0118) 43 27 00.
Vragen of hulp nodig bij de aanvraag?
De meest gestelde vragen en antwoorden vindt u op de website bit.ly/busabonnement.
Hulp nodig bij de aanvraag
Mensen die hulp nodig hebben bij de aanvraag, kunnen contact opnemen met de Sociale Cliëntenraad Walcheren (SCW). Wij houden spreekuren op de volgende momenten:
- Dinsdag van 12.00-14.00 uur in de bibliotheek in Middelburg op het infoplaza;
- Woensdag van 13.00-15.00 uur op het kantoor van de SCW, Mercuriusweg 19 in Vlissingen.
Telefonisch contact kan natuurlijk ook. De SCW is bereikbaar via telefoonnummer (0118) 61 42 99 of via Mobiel/WhatsApp (06) 33 612 469.
Of mail ons via:
- Gegevens
- Categorie: Nieuws en informatie
Bericht van gemeente Vlissingen:
Het sociaal beleid gaat over alle activiteiten en voorzieningen die gericht zijn op het welzijn en de ondersteuning van inwoners binnen een samenleving. We zijn bezig met een nieuw plan voor het sociaal domein. Dit plan richt zich op verschillende belangrijke thema's zoals bestaanszekerheid, jeugd, mentale gezondheid, onderwijs, sociale basis, vitaal leven en maatschappelijke ondersteuning. Dit plan zorgt ervoor dat alle hulp en ondersteuning goed op elkaar afgestemd zijn. Zo kunnen we beter inspelen op de behoeften van u als inwoner.
Wat betekent dit voor u?
- Bestaanszekerheid: We zorgen ervoor dat iedereen genoeg inkomen heeft om van te leven en mee te doen in de samenleving;
- Jeugd: We bieden goede ondersteuning en kansen voor kinderen en jongeren;
- Mentale Gezondheid: We maken hulp voor mentale problemen eerder en beter bereikbaar;
- Onderwijs: We werken aan passend onderwijs voor iedereen;
- Sociale Basis: We versterken de gemeenschap en zorgen dat iedereen erbij hoort;
- Vitaal Leven: We stimuleren een gezonde en actieve levensstijl;
- Maatschappelijke Ondersteuning: We bieden ondersteuning aan mensen die dat echt nodig hebben.
Waarom een integraal plan?
Dit plan zorgt ervoor dat alle hulp en ondersteuning goed op elkaar afgestemd is. Zo kunnen we beter inspelen op de behoeften van onze inwoners. Het plan vormt ook de basis voor de regels en wetten rondom maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdzorg.
Dit betekent dat we duidelijke afspraken maken over hoe we deze hulp organiseren.
Uw inbreng is belangrijk
We willen graag uw mening horen via Doe Mee Vlissingen. Met uw inbreng kunnen we een plan maken dat echt werkt voor iedereen.
Inloopbijeenkomst 9 april 2025
Komt u niet uit de vragenlijst, maar wilt u wel uw input delen? Dan bent u welkom op de inloopbijeenkomst op 9 april tussen 16.00 en 20.00 uur in het Stadscafé in het stadhuis in Vlissingen.
- Gegevens
- Categorie: Nieuws en informatie
- Het Leger des Heils biedt o.a. vakantieweken aan voor ouder(s) met kind(eren), voor jeugd & tieners en voor volwassenen.
- Humanitas kinderkamp organiseert al jaren iedere zomer een kamp voor kinderen voor wie vakantie niet zo vanzelfsprekend is.
- De Vakantiebank biedt mensen met een inkomen rond bijstandsnorm, een onbezorgde vakantieweek aan op een mooie en recreatieve locatie in Nederland.
- Gegevens
- Categorie: Nieuws en informatie
Hebben gemeenten echt zo weinig ruimte om beleid te voeren met oog voor de menselijke maat? Gijsbert Vonk, hoogleraar socialezekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, betwijfelt het. 'Jurisprudentie gaat over het minimum, niet over het maximum', aldus Vonk. Beleid dat voor de burger gunstiger uitpakt is dus toegestaan, zolang het maar consistent gebeurt. In juridische termen heet dat buitenwettelijk begunstigend beleid. Lees meer...
Bron: Binnenlands Bestuur
- Gegevens
- Categorie: Nieuws en informatie
De invoering van de eerste set maatregelen uit het wetsvoorstel Participatiewet in balans zal definitief pas in 2026 plaatsvinden. Dat schrijft staatssecretaris Jurgen Nobel in een brief aan de Tweede Kamer.
Al in december gaf Nobel aan dat het twijfelachtig is geworden of per 1 juli 2025 gestart kan worden met de implementatie van het wetsvoorstel, zoals oorspronkelijk de bedoeling was van de regering. De vertraging is ontstaan omdat er een aantal wijzigingen in het wetsvoorstel doorgevoerd moesten worden. Dat nam tijd in beslag.
De belangrijkste wijziging is dat de jaarlijkse vrijlating voor giften tot een hoogte van 1.200 euro ook gaat gelden voor kostenbesparende bijdragen, zoals boodschappen. In de Tweede Kamer werden hier eerder vragen over gesteld, omdat het erop leek dat ook onder de vernieuwde Participatiewet iemand gekort zou kunnen worden op de bijstandsuitkering na het ontvangen van boodschappen. Lees meer..
https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/bijstandskorting-na-gekregen-boodschappen-toch-van-de-baan
Bron: Binnenlands Bestuur