De kinderopvangtoeslag is een voorschot. Hoeveel toeslag je elke maand krijgt, hangt af van jouw verwachte situatie. Bijvoorbeeld hoeveel je dit jaar verwacht te verdienen. En hoeveel en welke opvang je maandelijks af denkt te nemen. Na afloop van het jaar wordt berekend op hoeveel toeslag je daadwerkelijk recht had, aan de hand van jouw werkelijke situatie. Blijkt dat je te veel toeslag hebt gekregen, dan moet je dat terugbetalen aan Belastingdienst/Toeslagen. Te weinig ontvangen toeslag, ontvang je alsnog.
Programmadirecteur vernieuwing dienstverlening Toeslagen Inge Groeneveld: “Ook 2021 is een bewogen jaar voor ondernemers en zzp’ers. De kans is groot dat hun situatie er inmiddels anders uitziet dan aan het begin van het jaar. Daarom roepen we hen juist nu op hun gegevens voor de kinderopvangtoeslag te checken en dat ook regelmatig te blijven doen, zodat ze krijgen waar ze recht op hebben. Niet te veel en niet te weinig.”
Vijf tips voor het checken en wijzigen
- Download de app Kinderopvangtoeslag. Hiermee heb je op elk moment zicht op je gegevens. En kun je veelvoorkomende veranderingen, zoals in inkomen of opvanguren, meteen wijzigen. Liever geen app of heb je een wijziging die je niet via de app kunt doorgeven? Log dan in met je DigiD op Mijn Toeslagen via toeslagen.nl om je gegevens te checken en wijzigen.
- Check met de rekenhulp of je geschatte jaarinkomen nog klopt. Nu je verder in het jaar bent, heb je een beter beeld van je verwachte inkomen. Is je inkomen anders geworden? Wijzig het meteen via de app of Mijn Toeslagen.
- Twijfel je over je inkomen? Schat dan liever te hoog in. Door hoger in te schatten, verklein je de kans dat je na afloop van het jaar toeslag moet terugbetalen. Want hoe hoger je inkomen, hoe minder toeslag je krijgt. Wees je er wel van bewust dat het opgeven van een hoger inkomen ook gevolgen kan hebben voor andere toeslagen, zoals je zorgtoeslag of huurtoeslag.
- Zet voor elk kwartaal een reminder in je agenda om je gegevens voor de kinderopvangtoeslag te checken en zo nodig te wijzigen. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om na je kwartaalaangifte voor de btw, ook meteen te kijken of je iets moet wijzigen voor je toeslagen. Heb je een toeslagpartner? Vergeet niet om veranderingen in zijn of haar situatie ook door te geven.
- Stop je met jouw onderneming? Laat dat meteen weten via Mijn Toeslagen. Je hebt daarna in ieder geval nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag.
In een jaar kan veel gebeuren, zakelijk en privé. Door je gegevens regelmatig te checken en veranderingen in jouw situatie meteen door te geven, verklein je de kans dat je te veel of te weinig toeslag ontvangt. Check www.toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag voor meer informatie en voorbeelden van veranderingen die invloed hebben op je toeslag.
Lees ook:
https://www.nibud.nl/consumenten/kinderopvangtoeslag/