Wat wil minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming met zijn ingrijpende wijziging van het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand bereiken? De bewindsman vindt dat er te veel zaken voor de rechter komen. Dat is niet alleen duur, maar volgens hem ook niet altijd in het voordeel van de burger. Dus werkt hij aan snellere en laagdrempelige oplossingen, buiten de rechter om, zoals rechtsbemiddeling of het aanbieden van een passend ‘rechtshulppakket’.
De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) is mordicus tegen en spreekt van ‘een onzalig plan dat berust op drijfzand en elke onderbouwing mist’. Volgens VSAN-voorzitter Reinier Feiner heeft die hele stelselwijziging van Dekker maar één doelstelling: de gang naar de rechter voor kwetsbare mensen zonder geld moeilijker maken.
VSAN-voorzitter Feiner vergelijkt de stelselwijziging die Dekker wil doorvoeren bij de gefinancierde rechtsbijstand met de decentralisatie van de jeugdzorg. ‘Door de Jeugdwet kreeg je jeugdhulppakketten. Daarvan zijn alleen de zorgcowboys beter geworden. De hoeveelheid zorg zelf is minder, de kwaliteit is minder, de wachtlijsten zijn langer’, aldus Feiner. ‘Laten we die fout niet opnieuw maken met de gefinancierde rechtsbijstand. De minister zet in op rechtshulppakketten, waarmee al 25 pilots lopen. Zijn inzet is: minder, minder, minder rechtsbescherming. Onafhankelijke rechtspraak is een groot goed. Soms is het gewoon nodig dat een rechter de knoop doorhakt.’
Bron: Peter de Graaf/Volkskrant/Topics