- Energie besparen hoeft niet veel geld te kosten.
- Ook met kleine maatregelen kan je al geld besparen op stroom en gas.
- Denk bijvoorbeeld aan radiatorfolie, regelmatig ventileren of je cv-ketel omlaag zetten.
- Doe de Bespaartest van Milieu Centraal en ontdek hoe goed jij al energie bespaart in huis en wat je nog kan doen.
- Of bekijk de tips van jouw energiebedrijf voor meer mogelijkheden om energie te besparen.
Energie besparen doe je zo
Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn. Als je weet waar je op moet letten, kun je makkelijk geld besparen op stroom en gas. Welke van deze 10 tips gebruik jij al?
Tip 1: Zet apparaten uit die je niet gebruikt
Zet apparaten die je niet gebruikt uit. Apparaten verbruiken veel stroom, zonder dat je het doorhebt. Denk goed na over apparaten die onnodig aan staan. Haal ook de stekker uit het stopcontact. Dan weet je zeker dat het apparaat geen energie gebruikt.
Tip 2: Zet de verwarming lager
Zet je verwarming niet hoger dan nodig. Als je actief bezig bent, is 19°C vaak voldoende. En een paar graden lager scheelt per jaar al gauw 7% op je energierekening. Trek een warme trui aan als het kouder wordt. Jezelf warm houden kost veel minder energie dan je hele huis verwarmen.
Extra tip: Verwarm alleen kamers waar je bent
Verwarm alleen kamers waar je langere tijd zit. Bijvoorbeeld je woonkamer, werkkamer of keuken. Laat als het kan de verwarming in andere ruimtes uit. Gemiddeld bespaar je zo € 240 per jaar. En vergeet niet om ‘s nachts of als iedereen weg is de thermostaat omlaag te zetten.
Tip 3: Gebruik je zonwering op een warme dag (even wachten op een ander seizoen)
Heb je rolluiken, screens of zonneschermen? Op een warme dag houden die veel zonnewarmte buiten. Houd ook je ramen, deuren en gordijnen gesloten en zet ’s ochtends vroeg alles tegen elkaar open. Direct na zonsopkomst is namelijk de koelste periode. Wil je toch extra koelen? Met een ventilator voelt het al snel 2 tot 3 graden frisser. Een ventilator is veel goedkoper, stiller, gezonder en minder milieubelastend dan een airco.
Tip 4: Vervang je lampen door ledlampen
Ledlampen zijn zuiniger dan andere lampen. Ze verbruiken tot 90% minder stroom dan gloei- of halogeenlampen. En ze gaan wel 30 tot 50 keer langer mee. Zo bespaar je veel energiekosten.
Tip 5: Was niet heter dan nodig
Hoe lager de temperatuur waarop je wast, hoe lager het energieverbruik van de wasmachine. Met een was op 30°C gebruik je de helft minder energie dan een was op 40°C. Wanneer je de wasmachine goed onderhoudt, dan wordt de meeste was op 30°C net zo schoon als op 40°C.
Extra tip: Draai je was op het ecoprogramma
Heb je was die op 40°C of hoger gewassen moet worden? Kies dan het ecoprogramma. Dan bespaar je gemiddeld zo’n 30% energie.
Tip 6: Douche in 5 minuten
Door korter te douchen bespaar je energie. Warm douchen kost water en gas. Als je niet meer dan 5 minuten doucht, bespaar je al veel geld. Als je daarvan een waterbesparende douchekop koopt, bespaar je nog meer energie én water.
Tip 7: Ventileer je huis regelmatig
Blijven ventileren helpt om energie te besparen. Ventileren maakt de lucht droger, waardoor die makkelijker opwarmt. Vooral in de winter bespaar je zo gas. Lucht ook je huis door op momenten dat er extra vocht in de lucht komt. Bijvoorbeeld tijdens het slapen of als je binnen de schone was uithangt.
Tip 8: Maak kieren dicht met tochtstrips
Snel en goedkoop isoleren doe je met tochtstrips. Isoleren is een goede manier om warmte binnen te houden. Vooral in de winter gaat zo minder energie verloren. In oudere huizen zitten veel naden en kieren bij ramen en deuren. Met tochtstrips en -borstels maak je deze makkelijk dicht. Vergeet ook niet de brievenbus in je voordeur. Je huis voelt gelijk een stuk warmer én je bespaart energie.
Tip 9: Gebruik radiatorfolie
Je verwarming (of radiator) verliest aan de achterkant vaak warmte. Met radiatorfolie kan je dit makkelijk voorkomen. Dit folie plak je achterop de verwarmingen. Er straalt dan meer warmte de kamer in. Zo wordt de kamer sneller warm en bespaar je energie.
Gordijnen open of dicht?
In de avond is het slim om je gordijnen dicht te doen. Zo komt er minder kou door de ruiten je huis in. Een nadeel van lange gordijnen is dat ze vaak voor je verwarming hangen. De warmte straalt dan minder goed de kamer in en gaat voor een deel verloren. Je kan dit oplossen door je gordijnen in te korten.
Tip 10: Zet je cv-ketel op 60°C
Check de watertemperatuur van je cv-ketel. Vaak staat deze hoger ingesteld dan nodig en kan deze naar 60°C. Op de website Zet ‘m op 60 staan handige filmpjes hoe je zelf jouw merk ketel omlaag zet. Hij werkt dan net zo goed en je bespaart al snel € 140 per jaar. Als je twijfelt, kun je ook advies vragen aan je installateur.
Meer energie besparen?
Wil je meer tips over hoe jij energie kan besparen? Doe de korte Bespaartest van Milieu Centraal en krijg snel inzicht in hoe je energie bespaart in huis. Je ontdekt precies hoeveel geld jij nog kan besparen.
Of bekijk de bespaartips van je eigen energiebedrijf.
Bron: Geldfit