"Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) constateert een groei van de groep Nederlanders die werkt en tegelijkertijd in armoede leeft. Van alle werkenden is 4,6 procent arm. Dit komt neer op zo'n 320.000 mensen.
Van deze werkende armen werken er 175.000 in loondienst en 145.000 als zelfstandige, meldt het SCP in een onlangs gepubliceerd rapport. Om armoede te definiëren, hanteert het SCP het zogenoemde niet-veel-maartoereikendcriterium. Deze norm is gebaseerd op de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen, plus nog een klein bedrag voor ontspanning en sociale activiteiten."
 
De Sociale Cliëntenraad Walcheren (SCW) is er voor cliënten van Orionis. Dat zijn ook diegenen die in aanmerking komen voor een regeling uit het armoedebeleid van Middelburg, Veere en Vlissingen. Deze regelingen kun je aanvragen via Orionis Walcheren. Heb je hier vragen over of wil je hulp bij het aanvragen? Neem dan gerust contact op met ons via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. telefoon 0118-614299 of via ons contactformulier. Of kom langs op ons inloopspreekuur.

De SCW heeft zich in 2017 ingezet voor een verruiming van de inkomensgrenzen binnen het Walcherse armoedebeleid. Dat houdt in dat meer mensen met een inkomen boven de bijstandsnorm (het sociaal minimum) aanspraak kunnen maken op minimaregelingen:  In Middelburg en Veere geldt nu in veel gevallen de grens van 130% van de bijstandsnorm. In Vlissingen is de grens nog steeds 110% van de bijstandsnorm.
 
Ook heeft de SCW zich ingezet voor het openstellen van het Fonds Cultuur Sport Onderwijs voor ZZP'ers. In de gemeente Middelburg is in 2017 vastgelegd dat ZZP'ers met een laag inkomen in aanmerking komen voor dit fonds.
 
Verder heeft het Dagelijks Bestuur van Orionis op advies van de Sociale Cliëntenraad Walcheren het rentetarief van de Walcherse Kredietbank (Kredietbankfunctie Orionis) met de helft verlaagd. De rente is daardoor momenteel 4,4 %. Een lening kan aangevraagd worden met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm.
 
Heb je een laag inkomen, weinig vermogen en wil je je verzekeren tegen een lagere premie? Misschien kom je in aanmerking voor de CZG
 
Alle regelingen op een rij vind je hier.