Gas wordt duurder dit zijn de tips van Delta;

Dit zijn de tips van de Consumentenbond;

Als je contract met vaste tarieven binnenkort afloopt (of je betaalt al variabele tarieven) heb je 2 mogelijkheden.

Dan betaal je na de einddatum van je contract automatisch de variabele tarieven van je huidige leverancier. Als je een contract zonder einddatum hebt, geldt hetzelfde.

Bijna alle variabele tarieven zijn momenteel goedkoper dan vaste. Heb je variabel? Vergelijk regelmatig en kijk goed of overstappen loont. De variabele tarieven zijn nu een stuk hoger dan een jaar geleden en gaan begin januari naar verwachting nog verder omhoog. Als je een variabel tarief hebt, kun je op elk moment overstappen.

Nu wordt het lastiger omdat we (helaas) geen glazen bol hebben. Daarom schetsen we 3 scenario’s:

  1. Je kiest voor een 1-jarig contract. Deze zijn nu erg duur, maar dan kun je volgend jaar wel opnieuw een contract afsluiten. De tarieven kunnen dan hoger of lager zijn. Je kiest dus voor flexibiliteit op de middellange termijn met de hoop dat de prijzen weer zakken.
     
  2. Je kiest voor een meerjarig contract. Deze zijn nu voordeliger dan een contract voor 1 jaar. Maar of dat over een jaar nog zo is, dat weten wij niet. Je weet dan wel waar je de komende jaren aan toe bent. Je kiest dus voor zekerheid en hoeft voorlopig niet om te kijken naar je energiecontract.
     
  3. Je kiest voor variabele tarieven bij een andere leverancier. Deze gaan in januari waarschijnlijk ook omhoog. Je kiest dus voor flexibiliteit op de korte termijn. Dit is alleen verstandig als je de markt heel goed in de gaten houdt.

Doe de bespaartest:

Milieucentraal: de bespaartest

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snelle-bespaartips/